Wat moet u regelen voor de opname in een verpleeghuis
Wat er geregeld moet worden wanneer u niet meer thuis kunt wonen.
Lange wachtlijsten voor verpleeghuizen, je hoort het regelmatig voorbij komen in het nieuws. Of ziet het in de praktijk gebeuren. Hoeveel mensen staan er eigenlijk op de wachtlijst, en zijn er verpleeghuizen of verzorgingshuizen waar wel plek beschikbaar is, zonder wachtlijst?
In Nederland hebben op dit moment 195.785 mensen een Wlz-indicatie voor verpleeghuiszorg. Daarvan staan 21.058 mensen op de wachtlijst, plus 12.628 mensen wachten uit voorzorg. (Bron: Actiz, april 2024)
Er zijn in Nederland vier verschillende statussen voor een wachtlijst. Namelijk: urgent plaatsen, actief plaatsen, wacht op voorkeur en wacht uit voorzorg. 12.628 mensen wachten uit voorzorg. Dat betekent dat zij nog thuis wonen en nog niet naar het verpleeghuis willen. De zorg thuis is (nog) verantwoord.
Van de 21.058 mensen op de wachtlijst, hebben 16.927 mensen de status wacht op voorkeur. Dat wil zeggen dat zij thuis wonen, of op een plek die niet de voorkeur heeft. Hij of zij wil graag binnen een jaar verhuizen naar verzorgingshuis of verpleeghuis van voorkeur.
De andere mensen op de wachtlijst hebben de status actief plaatsen (3809 mensen) of urgent plaatsen (322 mensen). Voor de mensen met de status actief plaatsen geldt dat hun situatie zorgelijk is, maar dat zij nog even kunnen wachten. Dat geldt niet voor de mensen met de status urgent plaatsen. Hun situatie is ernstig en zij moeten zo snel mogelijk een plek krijgen in een verpleeghuis.
Wanneer er niet direct plaats is in het verpleeghuis naar keuze krijgen wachtenden een andere vorm van Wlz-zorg ter overbrugging. Dit heet overbruggingszorg. Soms kunt u zorg krijgen in een ander verpleeghuis dan dat van uw voorkeur, of wordt er zorg thuis georganiseerd. Voorwaarde is dat de zorg altijd verantwoord moet zijn. Voor WLZ zorg betaalt u een eigen bijdrage.
Voor zorg in een verpleeghuis hebt u een Wlz-indicatie nodig. Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. U dient bij hen een aanvraag in. Vervolgens nemen zij telefonisch contact op of komen ze bij u thuis. Daarna heeft het CIZ zes weken de tijd om u een besluit toe te sturen. Wacht dus niet te lang met uw aanvraag. Lees meer over waar regel ik wat voor verpleeghuisopname.
Is er niet direct plek in het verzorgingshuis of verpleeghuis naar keuze, dan komt u bij hen op de wachtlijst met een wachtstatus (urgent plaatsen, actief plaatsen, wacht op voorkeur of wacht uit voorzorg).
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gesprek over verhuizing naar een verpleeghuis vaak lang wordt uitgesteld. Wacht daar niet te lang mee. Niet alleen vanwege wachtlijsten.
Een oudere met dementie heeft in een vroeg stadium vaak zelf cognitief nog de mogelijkheid om wensen kenbaar te maken. Ga op bezoek bij een aantal verpleeghuizen, drink een kop koffie en maak kennis. Het helpt ook om een verhuizing later makkelijker te laten verlopen. Zelfs als je uiteindelijk niet naar het huis gaat waar je op bezoek geweest bent, blijkt uit onderzoek van onderzoeker Lindsay Groenvynck.
Sinds kort kunnen verzorgingshuizen en verpleeghuizen op Filica aangeven dat zij een studio of appartement beschikbaar hebben. Bekijk verzorgingshuizen en verpleeghuizen zonder wachtlijst.
Wat er geregeld moet worden wanneer u niet meer thuis kunt wonen.
Wat een casemanager dementie, cliënt ondersteuner of mantelzorg makelaar voor u kan doen.
Hoeveel mensen staan er eigenlijk op de wachtlijst, en zijn er verpleeghuizen of verzorgingshuizen waar wel plek beschikbaar is, zonder wachtlijst?
Waar kun je op letten bij het zoeken naar een verpleeghuis voor iemand met dementie?
Met een zorgindicatie 4 (VV4) voor de Wet Langdurige Zorg kon je terecht in het verpleeghuis of verzorgingshuis. Maar hoe is dat nu?
Lees wat van belang is wanneer u nog niet gaat verhuizen.