Wat moet u regelen voor de opname in een verpleeghuis
Wat er geregeld moet worden wanneer u niet meer thuis kunt wonen.
Het besluit om een verpleeghuis te kiezen voor een geliefde met dementie is een emotioneel beladen en complexe taak. Het vinden van een zorginstelling die gespecialiseerd is in dementiezorg en tegelijkertijd voldoet aan specifieke behoeften, is van belang voor het welzijn van mensen met dementie. Waar kunt u op letten?
Het is van belang om een verpleeghuis te selecteren dat gespecialiseerd is in dementiezorg. Op Filica kunt u specifiek zoeken op verpleeghuizen met dementiezorg. Dementie vereist specifieke benaderingen en expertise: getraind personeel dat bekend is met de unieke uitdagingen waarmee mensen met dementie te maken hebben. Vraag naar de mate van specialisatie en ervaring die het verpleeghuis heeft opgebouwd in het omgaan met dementiezorg.
Mensen met dementie floreren in een gestructureerde en herkenbare omgeving. Kijk naar de vormgeving van het verpleeghuis en hoe het is ontworpen om mensen met dementie te ondersteunen. Denk aan duidelijke bewegwijzering, herkenbare ruimtes en veilige buitenruimtes. Een omgeving die is afgestemd op de behoeften van mensen met dementie draagt bij aan hun comfort en welzijn.
Informeer ook naar het gebruik van zorgdomotica, zoals alarmknoppen en spreek/luistersystemen. Het kan ook zijn dat er gebruik gemaakt wordt van leefcirkels. Dan draagt een bewoner een tag bij zich. Sommige deuren gaan open en andere blijven gesloten. Het idee is om de leefruimte voor de bewoners zo groot mogelijk te laten zijn, dit kan per persoon verschillen.
Kleinschalig wonen met dementie
Dementiezorg wordt vaak geboden in een kleinschalige setting. Dat kan zijn in een kleinschalig verzorgingshuis of verpleeghuis, gericht op mensen met dementie. In grotere verpleeghuizen zijn vaak afdelingen gericht op dementiezorg. Bewoners met dementie wonen dan in dezelfde vleugel en delen een huiskamer.
Bij nieuwere verpleeghuizen zie je ook steeds vaker dat afdelingen of gebouwen volledig ingericht zijn op mensen met dementie. Een voorbeeld hiervan is Woonzorgcentrum Poortzicht in Almere. In het nieuwe pand zijn 35 appartementen gecreëerd, verdeeld over 4 leefmilieus. De leefmilieus zijn gerelateerd aan behoeften en mogelijkheden van bewoners. Is er veel behoefte aan contact, rust, structuur of activiteiten en wat is de zorgvraag?
Ligging van de woonzorglocatie
Verzorgingshuizen met dementie zijn er op allerlei locaties. Midden in een dorp of stad, of juist dichtbij de natuur. Zoals bijvoorbeeld Veld-Zicht Woonzorg in het plaatsje Hekendorp in de provincie Utrecht, hier wonen ouderen met dementie midden in de natuur bij een melkveehouderij. Naast de woonzorg voor ouderen is er ook een agrarische kinderopvang. Bewoners kunnen (onder begeleiding) een bezoek brengen aan de dieren op het terrein, zoals koeien, kippen, geiten, paarden en varkens. Bewoners genieten er van het buitenleven.
Zelfstandig wonen met dementie
Er ontstaan ook nieuwe concepten, waarbij zelfstandig wonen voor dementerende mensen voorop staat. Bijvoorbeeld het Eikenhuys in Berkel Enschot, waar bewoners een eigen appartement, keuken en badkamer hebben. Eigen regie staat centraal, met ondersteuning vanuit eigen sociale netwerk. Voor ontmoeting is er een Grand Café, ontmoetingsruimte en terras.
Stimulerende activiteiten zijn essentieel voor mensen met dementie. Vraag naar het activiteitenprogramma van het verpleeghuis en hoe het is aangepast aan de behoeften van mensen met dementie.
Goede voeding is van groot belang voor mensen met dementie. Vraag naar de maaltijdkeuzes en mogelijke aanpassingen voor specifieke dieetbehoeften. Het is belangrijk dat het verpleeghuis zorgt voor evenwichtige en voedzame maaltijden die aansluiten bij de individuele behoeften van de bewoner.
Een open communicatie tussen het verpleeghuis en de familie is van onschatbare waarde bij het zorgen voor iemand met dementie. Informeer naar de manieren waarop het verpleeghuis familieleden betrekt en op de hoogte houdt van de gezondheid en het welzijn van de bewoner.
Veel particuliere verzorgingshuizen bieden kleinschalig wonen met zorg voor mensen met dementie. Bij particuliere woonzorg zijn de kosten voor wonen en zorg gescheiden. U betaalt huur aan de zorginstelling, plus servicekosten en de lage eigen bijdrage voor de WLZ. Bij een reguliere zorginstelling betaalt u alleen de hoge bijdrage voor de zorg. Op de meeste locaties kunt u samen met uw partner verblijven.
Particuliere zorgorganisaties die zich richten op dementiezorg: Claris Zorggroep, Compartijn, de Gouden Leeuw Groep, Dagelijks Leven, Domus Valuas, Herbergier, Martha Flora, Korian met o.a. Stepping Stones, Wonen bij September.
Het kiezen van een verpleeghuis met dementiezorg is een ingrijpende beslissing die aandacht en zorgvuldig onderzoek vereist. Neem de tijd om verschillende verpleeghuizen te bezoeken, vragen te stellen en de juiste informatie te verzamelen, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die de kwaliteit van leven van uw dierbare verbetert.
Start op Filica met het vergelijken van verpleeghuizen met dementiezorg en kijk ook eens naar particuliere verzorgingshuizen met dementiezorg.
Wat er geregeld moet worden wanneer u niet meer thuis kunt wonen.
Wat een casemanager dementie, cliënt ondersteuner of mantelzorg makelaar voor u kan doen.
Hoeveel mensen staan er eigenlijk op de wachtlijst, en zijn er verpleeghuizen of verzorgingshuizen waar wel plek beschikbaar is, zonder wachtlijst?
Waar kun je op letten bij het zoeken naar een verpleeghuis voor iemand met dementie?
Met een zorgindicatie 4 (VV4) voor de Wet Langdurige Zorg kon je terecht in het verpleeghuis of verzorgingshuis. Maar hoe is dat nu?
Lees wat van belang is wanneer u nog niet gaat verhuizen.