De beste zorgverzekering voor ouderen: Tips en informatie voor 2025

Het is belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben die past bij uw behoeften en situatie. De kosten van zorg kunnen op latere leeftijd aanzienlijk stijgen, daarom is het goed om een zorgverzekering te kiezen die de nodige dekking biedt. In dit artikel bekijken we hoe ouderen de beste zorgverzekering kunnen vinden en geven we enkele handige tips.

1. Wijzigingen voor ouderen in de basisverzekering 2025

In 2025 zijn er drie wijzigingen in het basispakket van de zorgverzekering. Oefentherapie voor mensen met ernstige reumatoïde artritis wordt vergoed. Uit onderzoek blijkt dat de therapie goed werkt. Heeft u COPD? Dan krijgt u vanaf 2025 alle behandelingen betaald vanuit het basispakket. In 2024 geldt er nog een maximum aantal behandelingen. Revalidatie voor ouderen (geriatrische revalidatie) wordt in 2025 vaker vergoed vanuit het basispakket. De voorwaarde dat u eerst in het ziekenhuis moet hebben gelegen vervalt. Ook kunt u vanaf 2025 meteen thuis starten met revalideren. Een specialist ouderengeneeskunde beoordeelt of geriatrische revalidatie de beste passende zorg voor u is. In 2025 blijft de hoogte van het eigen risico gelijk, namelijk € 385,-. Ook de eigen bijdrage voor geneesmidelen wijzigt niet en blijft € 250,-. bron: Rijksoverheid 


2. Waarom zorgverzekeringen vergelijken?

Passende dekking en een lage premie

Door uw zorgbehoeften en wensen op te schrijven of te bespreken, kunt u zorgverzekeringen vergelijken die precies bieden wat u nodig hebt zonder onnodig veel premie te betalen. Van welke zorg maakt u op dit moment veel gebruik, of waar gaat u op korte termijn veel gebruik van maken? Hebt u nu een aanvullende zorgverzekering, dan kan het ook goed zijn om eens te kijken of u deze dekking echt gebruikt. Wellicht is er een pakket dat beter bij uw huidige wensen aansluit. 

Gecontracteerde zorg

Het is belangrijk om te controleren of de zorgaanbieders van uw keuze gecontracteerd zijn bij de zorgverzekeraar. Sommige verzekeringen vergoeden slechts volledig als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat.

Wilt u niet overstappen? 

Wanneer u niet wilt veranderen van zorgverzekeraar, kan het nog steeds verstandig zijn om te kijken of uw pakket nog aansluit bij uw wensen. 


3. Besparen op uw zorgverzekering 

Naast het vergelijken van zorgverzekeringen kunt u geld besparen door te kijken naar uw eigen risico en betalingsmogelijkheden. 

Eigen risico

Het eigen risico kan een rol spelen in uw zorgverzekering. Overweeg of het verstandig is om uw eigen risico vrijwillig te verhogen en daarmee uw maandelijkse premie te verlagen. Verwacht u veel medische kosten dan is het niet verstandig om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. 

Betalingsmogelijkheden

Overweeg of u de premie per jaar kunt betalen om korting te krijgen. Sommige verzekeraars bieden korting als u de premie vooruitbetaalt.


4. Word ik als oudere nog wel geaccepteerd bij een nieuwe zorgverzekeraar?

Een veelvoorkomende zorg onder ouderen is of ze nog wel geaccepteerd worden door zorgverzekeraars. Het goede nieuws is dat zorgverzekeraars verplicht zijn om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Dit geldt echter niet voor aanvullende verzekeringen. Verzekeraars kunnen daarbij voorwaarden stellen door middel van medische selectie. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken. 


5. Een aanvullende zorgverzekering, is dat nodig?

Of u een aanvullende verzekering nodig hebt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is niet altijd nodig om voor de hoogste of meest uitgebreide dekking te kiezen. Soms kan het voordeliger zijn om zelf geld opzij te leggen voor zorgkosten. Het is raadzaam om te overwegen welke specifieke zorg je nodig hebt en of een aanvullende verzekering hierbij past.


6. Veel gekozen aanvullende verzekeringen voor ouderen

Naarmate we ouder worden, kunnen er specifieke zorgbehoeften ontstaan. Hier zijn enkele veel gekozen aanvullende verzekeringen voor ouderen:

Fysiotherapie

Mogelijk hebt u vaker fysiotherapie nodig voor het behoud van mobiliteit en comfort. Hebt u nog geen fysiotherapie nodig, vraagt u zich dan af of het nodig is om hier op dit moment een aanvullende verzekering voor af te sluiten. Vaak wordt deze aanvullende verzekering voor de zekerheid afgesloten, wat tot gevolg kan hebben dat u er jarenlang voor betaalt zonder er gebruik van te maken. 

Eigen bijdrage voor een gehoorapparaat 

Gehoorproblemen kunnen veel voorkomen bij ouderen, dus het kan verstandig zijn om dekking te hebben voor gehoorapparaten. Een groot deel van de vergoeding wordt betaald vanuit de basisverzekering. Er zijn mogelijkheden om een aanvullende verzekering af te sluiten met dekking voor de eigen bijdrage. 

Vergoeding voor een bril

Ouderen kunnen behoefte hebben aan regelmatige oogzorg en een brilvergoeding kan daarom van pas komen. Bekijk wel goed wat er precies vergoed wordt, vaak krijgt u één keer per twee of drie jaar een vergoeding, en is het niet voordelig om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. 

Sommige zorgverzekeraars bieden speciale aanvullende pakketten die zijn afgestemd op de behoeften van ouderen.


7. Andere belangrijke vergoedingen voor ouderen 

Er zijn meer vergoedingen die voor ouderen van belang kunnen zijn. Denk aan een tandverzekering, voor een vergoeding voor de tandarts. Maar ook een vergoeding voor een kunstgebit, vergoeding voor medicijnen en een vergoeding voor geneesmiddelen buiten het GVS (Geneesmiddelenvergoedingssysteem) kan relevant zijn. De website medicijnkosten.nl  van de overheid, geeft informatie over de vergoedingen van geneesmiddelen. 

Zorgverzekering voor ouderen vergelijken

Neem de tijd om de beste zorgverzekering voor uw situatie te vinden. Zorgvuldig een zorgverzekering vergelijken en de juiste keuzes te maken, daardoor kunt u ervoor zorgen dat u goed verzekerd bent en niet te veel betaalt voor uw zorgverzekering. Zorg ervoor dat uw zorgverzekering aansluit bij uw unieke behoeften en situatie.

Financiën

Terug naar boven